BAYDER Madde Bağımlılığı Tedavi Programı Nedir? Neler Yapılıyor?

Soru: BAYDER Madde Bağımlılığı Tedavi Programı Nasıl? Neler Yapılıyor?

Cevap:

BAYDER (Bağımsız Yaşam Derneği) tarafından madde bağımlılığı öyküsü olan kişilere uygulanan program hakkında zaman zaman sorularla karşılaşıyorum. BAYDER Modeli olarak da zaman zaman isimlendirildiğini duyabileceğiniz bu programın içeriğinden biraz bahsedelim.

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu program kesinlikle ilaçlı tedavi programı değildir. Çeşitli becerilerin kazanımı, ruhsal, sosyal, kişisel ve fiziksel gelişim alanlarında kişilerin kendi potansiyelerini kullanmalarını amaçlayan bir programdır. Tedavi olarak değil, bağımlı danışanlara özel tasarlanmış bir program olarak ifade edilebilir. Bu bağlamda birçok eğitim ve faaliyetler profesyonel anlamda yürütülmektedir.

BAYDER programını Başlıca şu 4 alanda toplayarak ifade etmek mümkündür;

1- Psikolojik Faaliyetler

Psikoeğitimler hem danışan hem ailelere yönelik yapılıyor ve SAMBA programı referans alınıyor. Buna ek olarak bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. Ailelerle de bireysel görüşmeler yapılıyor. Aslında psikolojik faaliyet olarak yapılan çalışmalar çok geniş bir yelpazeye sahip ama bu ana hizmetleri saymış olalım ve danışanın haftalık hatta günlük bilişsel, duygusal, davranışsal ve sosyal gelişimi takip altında tutuluyor ve gerekli müdahaleler bireylere özel olarak tasarlanıyor diyebilirim.

2- Ayık Yaşam Faaliyetleri

Ayık yaşam faaliyetleri, uzun zaman ayık yaşam becerilerini kullanarak deneyimlemiş ve exuser, iyileşme danışmanı ve bağımlılık danışmanı gibi isimlerle bilinen kişilerin rol model olmasından güç bulmaktadır. Bu faaliyeter kapsamında adsız narkotikler ve adsız alkolikler gibi global ölçekte kabul gören programlar uygulanmakta ve 12 basamak olarak adlandırılan ve hayatında sorun yaşadığı alanlarla yüzleşme fırsatı sunan bir programdır. Her ne kadar böyle kısa ifade etsem de gelişmiş ve detaylı bir yapıya sahip olan ayık yaşam faaliyetleri yanı sıra adli ve sağlık süreçleri gibi birçok alanda da destek sunulmaktadır.

3- Değerler Eğitimi

Bağımlılık ve bağımlı kişilerin değer yapıları dikkate alınrak bireysel farklılıklara duyarlılık ve çok kültürlülük temel alınarak sunulan bir değerler eğitimi anlayışı vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da basılan Risale-i Nur bu değerler eğitiminin temel kaynaklarından olarak kabul edilir. Dini temel kaynakların yanı sıra milli ve manevi değerleri içeren geniş bir yelpazeye sahip olarak tasarlanmış değerler eğitimi, ayık yaşam için önemli bir faktör olarak BAYDER modelinde yer almaktadır.

4- Etkinliğe Dayalı Gelişim Faaliyetleri

Genel olarak ilk yatış yapıldığı dakikadan sonra herşey bir etkinliktir denilebilir. Çünkü her saatiyle bu model bir gelişim faaliyeti olarak tasarlanmıştır. Hem grup hem de bireysel farklılıklar referans alınarak süreç sürekli dinamik tutulur.

Ancak bunun yanı sıra başlıca haftada bir kuruluş dışında etkinlik düzenlenir. Çeşitli STK faaliyetleri ile sosyal becerilerin deneyimlenmesi için fırsatlar sunulur. Yarışmalar, eğlenme fırsatı sunan oyun ve çalışmalar ise saymakla bitmeyecek kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.

BAYDER programı ortalama 3 ay süren ve açık grup özelliği taşıyan bir danışan kabulü ile çalışmaktadır. Ayrıca en güzel yanlarından birisi ise tamamen ücretsiz olmasıdır.

AİLE SICAKLIĞINDA MADDEDEN KURTULMA

Bağımlılık öyküsü olan kişilerin kendilerinde ki gelişim ve değişimi hissede hissede bir süreç geçirdiğini çok kez madde bağımlılarından dinledim. Bunu BAYDER’in aile sıcaklığı hissettiren terapötik ortamıyla doğrudan ilişkilendirmek mümkün. Bu ortamda yeni ve sağlıklı davranış deneyimleme fırsatı olduğu gibi ciddi, profesyonel ve doğal teşvikler de bulunuyor. Dolayısı ile kısa sürede aile başta olmak üzere çevreden de kolayca bağımlı kişide ki gelişim fark edilebiliyor. Hatta alanda çalışan birçok uzmanın bile hayretle “bunlar nasıl bağımlı” dediklerine şahit oldum. Bu şahit olduğum durum aslında alışılagelen tedavi yöntemlerine nazaran, danışanlarda yaşanan ciddi değişim ve çok yönlü gelişim diye düşünüyorum.

BAYDER ÜCRETLİ Mİ?

BAYDER, madde bağımlılığı öyküsü olan danışanlarından herhangi bir ücret talep etmemekte ve sadece kantin ve ihtiyaçlar için danışanın harcayacağı giderler talep edilmektedir.

BAYDER NEREYE BAĞLI, BAYDER KİMİN?

BAYDER herhangi bir şahsa ait değildir. Suffa Vakfı çatısı altında bulunan dernekler arasında yer alan bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

BAYDER NEREDE, HANGİ İLDE?

BAYDER bir çok ilde faaliyet gösteriyor. Danışan kabulünü İstanbul İstoç şubesinden yapmakta ancak İstanbul’da farklı bölgelerde de şubesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Konya ve Ankra’da da şubesi bulunmakta ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ortak protokolle kurulmuş Kocaeli’de tazelenme merkezi de bulunmaktadır. Kadınlara yönelik tek şubesi İstanbul’dadır.

BAYDER YORUMLARI

BAYDER hakkında yapılan yorumları sosyal medya hesabı ve çeşitli platformlarda bulmak mümkündür. Ancak BAYDER hakkında yapılan yorumların tamamına yakını madde bağımlılığı kabusundan kurtulan kişiler ve aileri tarafından yazılmış olumlu yorumlarla görülmektedir. Ancak bu bağlamda sorunuz ve yorumlarınız olursa da çekinmeden bu sayfada paylaşabilirsiniz.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir