Eşim, kardeşim, çocuğum uyuşturucu madde kullanıyor mu? Nasıl anlarım?

Bağımlılık yapan maddeler genellikle uyuşturucu olarak adlandırılsa da aslında madde kullanımını uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı olarak sınıflandırmak daha iyi anlaşılması için önemlidir. Bu durum, yakınınızın hatta eşiniz, kardeşiniz, kızınız veya oğlunuz gibi birinci dereceden yakın kişilerin dahi kullandıkları madde ve oranlarına göre bir bağımlı olduğunu senelerce fark edememeniz mümkün olabilir.

MADDE KULLANIMINI FARK ETMEK ZOR OLABİLİR!

Alkol ve esrar kullanımı gibi durumlarda oluşan sarhoşluk hali, gözlenebilir nitelikte olsa da kullanıcıların anlaşılması bu süreçte zor olabilir. Gözlerde kızarma ve iştahın artmış olduğunu gözlemleme de esrar kullanımdan sonra sıklıkla fark edilebilir. Esrarda kaygı bozuklukları, paronayak düşünceler ve zihinsel işlevlerde belirgin bozulmalar, kullanımın ilerleyen süreçlerinde daha açık şekilde kendini gösterebilir. Bağımlılar eğer kullanamazlarsa, öfke problemleri, uykusuzluk ve iştah kaybı olarak görülür.

Eroin gibi opiyat türü uyuşturucu maddeler kullanan kişilerde ise bu durum uyuşuk bir görünüm, uykuda anormal artış ve göz bebeklerinde küçülme olarak kendini gösterir. Bugünlerde en yaygın kullanılan metamfetamin maddesinde ise kalp çarpıntısı, terleme, göz bebeklerinde büyüme, iştahta azalma ve bazen günlerce süren uykusuzluk hali gözlemlenebilir. En riskli durumların altında ise bu maddeyi kullanan kişilerde aşırı ve yersiz şüpheler görülmesi olarak dikkat çekmektedir.

YA MADDE KULLANIYORSA?

Evet birçok kullanıcının yakını madde kullanan yakınının bağımlılığını, bağımlılık oluştuktan çok sonra fark ediyor. Bu nedenle iletişim kalitesi düşük veya bozuk olan aile içi ilişkiler, bu durumun temelinde önemli rol oynuyor. Kişinin evde kalma süresi kısalıyor, aşırı para harcama durumu oluşuyor veya kendisini aile ilişkilerinden soyutlamayıcı davranışları artırıyorsa, bu durumlarda uzmanlardan destek alınmasında yarar var.

Madde kullanımında çok faktörlü değerlendirme önemli olabildiği için, yakınımızın madde kullanıp kullanmadığından endişe duyduğumuz durumlarda mutlaka bağımlılık alanında çalışan bir psikolojik danışmandan destek alınması hayati öneme sahip olabiliyor. Öyle ki bağımlılığın fark edilmesi sonrasında ailelerin önlemleri (nasihat, tehdit vb.) genellikle madde bağımlısı kişileri daha fazla madde kullanımına ve riskli davranışlar sergilemeye yöneltiyor. Bu durumlarda profesyonel bir destek ile bağımlı kişiye doğru yaklaşımın sağlanması gerekiyor.

4 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir