Mükemmel mi olmamız gerekir? Hiç yanlış yapmadan yaşamak?

Bu yazım anksiyete hakkında, depresyon hakkında, aile içi iletişim hakkında ya da  bir başka psikolojik temelli konuda “uzman edasıyla” olmayacak… Danışma ortamlarında danışanlarım ile yaşadığımız samimi havadan bir ılık esinti olarak kabul edilebilir…

YANLIŞ YAPMAK İNSAN OLUŞUMUZUN BİR PARÇASIDIR

Evet, sık sık “yanlış yapmayan kişi” olabilme yanlışını yapıyor ve kendimize aşırı yükleniyoruz. Oysa yanlış yapmak, insan olmamızın bir parçası… Bu parçamızı kabullenmemiz elbette yanlışlarımızı meşrulaştırmaz, yanlışlarımızı haklı kılmaz. Fakat yanlışlarımıza sağlıklı yaklaşmamız için bir ön koşuldur…

Danışma ortamlarında yada “psikolojik danışman” etiketi ile bilindiğim ortamlarda ben de “yanlış yapmadan ilişkiler kurabilen”, “kusursuz insan” yada “insana dair her şeyi bilen” birisi olarak olağanüstü kabul edilmişimdir. Ne yazık ki her zaman bu büyülü ütopik tablonun başrolünü bana vermeyenler de zaman zaman çıkmış olsa bile 🙂 Oysa hayatımın bazı kesitleri için evet “mükemmel”, “normal”, “sağlıklı” yada her ne olumlu sıfat varsa onunla  görünebilirim. Çünkü her insanın mükemmel, sağlıklı ve normal olarak yaptığı birçok şeyin olması gibi ben de normal bir insanım ve bu durumda gayet normal…

Ancak ben aynı zamanda da sağlıklı bir insan  gibi üzülebilen, yanlışlar yapabilen, pişmanlıklar duyabilen ve bazen başarısızlıklar yaşayabilen biriyim… İlahi bir gücün peygamberi olamayacağımıza göre ya da mükemmel, ütopik rol biçilmiş bir sinema oyuncusunun oynadığı filmde olmadığımıza göre bizim hayatımızda da yanlışlar yapıyor olmamız gayet normal.

MÜKEMMEL YAŞAMA BEKLENTİSİ, SAĞLIKSIZ YAŞAMAKTIR

Yanlış yapmadan mükemmel bir şekilde yaşamak mümkün olmadığına göre,  her halimizle mükemmel yaşama beklentisi içerisinde olmamız da aslında hayatımızdaki yanlışlar yumağının harcıdır. Öyle bir yanlıştır ki; yanlış yapma, başarısız olma, hedeflerine ulaşamama gibi potansiyel risklere muhatap bir insan oluşumuzu yok sayarak, kendi omuzlarımıza taşıyamayacağımız yükler yüklemektir.

2 Yorum

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir